El nom del Tercer Paisatge prové del manifest amb el mateix nom escrit per Gilles Clément, on parla del tercer paisatge com els espais que queden fora de l’ordenament, i defensa aquests espais que no expressen ni poder ni submissió. En el món de la vegetació l’efecte és clar: aquests llocs tenen una dinàmica acollidora. Són a la vegada fràgils i rics. Impera la barreja. Es tracta d’un territori-refugi i reinventable. Una aposta que defensa el valor de la diversitat.

En el cas de Terrassa, el Tercer Paisatge representa una construcció lliure del context en el qual vivim, com una mena d’utopia urbana. El paisatge es conforma com quelcom comunitari i educatiu, sent la ciutat el lloc per naturalesa on aprendre a compartir espai i idees.

El projecte El Tercer Paisatge aposta per la millora de l’entorn urbà mitjançant les arts plàstiques i convida a identificar i intervenir en les parets mitgeres descobertes de la ciutat com a espai creatiu on desenvolupar projectes singulars d’art urbà.

El Tercer Paisatge és una iniciativa de l’Ajuntament de Terrassa amb la col·laboració de l’Associació de Veïns de Sant Pere Nord i comissariat per l’artista terrassenca Anna Taratiel.